måndag, februari 20, 2006

Fettisdagsbulle eller hettwägg?















Eller varför inte både och?!

På bullarne skäres ett lock.
Inkromet urtages och blandas med grädden, smöret, äggegulorna, sockret och citronskalet, skuret i fina strimlor. Massan bör vara så tjock att den ej rinner.
Härmed fyllas bullarne, öfverst läggas strimlor af succat, locket påsättes och bullarne ställas på varmt ställe.
Smöret kan uteslutas, om man så för godt finner.

Vill man glasera bullarne, ihopvispas ägghvita och socker till hårdt skum, bullarne bestrykas härmed och glaseras med glödskyffel samt serveras med gräddmjölk hvari man kokt en bit vaniljböna samt något socker.

Mmmm...jättemumsiga fettisdagsbullar!
Eller vad sägs om den här hettwäggen!?? Mmmm... hettwägg...

Tag små runda hwettebröds bullar och skiär en rund plåt ofwanuppå, gräf sedan ut alt inkråmmet och lägg det uti en skål, blöt det med söt grädda eller miölk och rif det wäl sönder med en skied; tag et ägg til hwar bulla och slå dem til det blöta brödet, lägg dertil skalad och rätt fint stött mandel, socker, 2 skiedblad smält smör til hwar bulla och litet salt, rör detta wäl tilhopa och sätt på fyrfat at det intet stelnar, fyll det sedan uti den toma skårpan, och lägg den runda plätten ofwanuppå,bind wäl omkring med grof tråd at plätten sitter qwar, och sätt bröden uti en wid castrull at de kunna stå brede wid hwarandra, slå sedan miölk uppå uti samma Castrull, men intet så mycket at det står öfwer dem, och lät därmed koka en half timma: skulle miölken koka bort, så kan mera spädas til: uti et annat kärill kokas upp et stop söt miölk eller mer, alt efter myckenheten af brödet, och lägg deruti litet såcker och smör; när det skall anrättas tages tråden bort och bullorna läggas uti et diupt fat, slå den kokta miölken uti Castrullen och red af med 2 äggegulor, då öses litet miölk på bröden och det öfriga slås uti en skål at bära in när det ätes.

Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755