måndag, september 26, 2005

Sov gott, min lilla terrorist!







Delfiner som tränats till att skjuta bedövningspilar på terrorister och dykare, kan simma omkring i vattnet utanför New Orleans. Det påstår källor som brittiska tidningen The Guardian pratat med.

När orkanen Katrina drog in över New Orleans sveptes delfiner med ut till havs. I området finns flera akvarier för uppvisning av delfiner men även militära träningsanläggningar för de intelligenta djuren.

Tränade att patrullera och beskydda Sedan 1989 har den amerikanska marinen tränat delfiner för militära ändamål. Bland annat har de fått lära sig att patrullera kring fartyg och Trident-utbåtar i hamn. De är också tränade för slå larm och attackera dykare som försöker spränga eller sabotera militär utrustning. Bland annat har delfiner använts för att leta minor i närheten av en irakisk hamn, uppger The Guardian.

The Guardian har talat med personer med insyn i den militära delfinträningen. De säger att delfinernas akvarium förstördes av orkanen Katrina och att djuren sveptes med ut till havs. Enligt de personer tidningen pratat med kan det röra sig om så många som 36 beväpnade delfiner som rymt och att det är mycket viktigt att delfinerna fångas in så snabbt som möjligt.

Leo Sheridan, 72, har tidigare jobbat för regeringen och hans källor bekräftar att tränade delfiner rymt.
– Jag är orolig för att de kan ha lärt sig att skjuta dykare i våtdräkt som spelat terrorister under övningarna. Om dykare eller vindsurfare misstas för spioner eller självmordsbombare och om delfinerna är utrustade med giftiga pilar, då kan de skjuta, säger han.
Militären vill inte kommentera rymningen
Pilarna sitter fast på delfinen med en speciell sele och är designade att söva personen som träffas.
– Det är meningen att militären ska kunna förhöra personen senare, men vad händer offret inte hittas på flera timmar, undrar Leo Sheridan.
I normala fall är delfiner kontrollerade via signaler som skickas till en sele runt djurets nacke. Leo Sheridan är orolig för att djuren inte ”säkrats” och gjorts ofarliga innan orkanen drog in över förläggningen.
När delfiner från olika akvarier försvann hjälpte den amerikanska marinen till att leta efter dem. Åtta delfiner återfanns med marinens hjälp, men innan de lämnades tillbaka genomgick de en noggrann undersökning.
Leo Sheridan är övertygad om att marinen först ville vara säkra på att det inte var deras egna delfiner.
Den amerikanska marinen bekräftar att de tränar delfiner för militära ändamål men vill inte kommentera om några delfiner har rymt.